ΛΟΧΕΙΑ
Κατ’ οίκον επισκέψεις από τη Μαία
Θηλασμός & περιποίηση νεογνού
Μετά τον τοκετό και καθόλη τη διάρκεια της λοχείας, οι μαίες σου είναι εδώ για να σε καθοδηγήσουν να σε υποστηρίξουν στο ταξίδι της λοχείας. Οι μαίες θα σου δείξουν τη σωστή τοποθέτηση του παιδιού για την ενδυνάμωση σου στην τεχνική του θηλασμού. Ακόμη, είναι δίπλα σου τις πρώτες μέρες με το παιδί σου, μαθαίνοντας σου τις πρακτικές για τη φροντίδα και το πρώτο μπανάκι του.


Οι μαίες της ομάδας "Εν κυήσει" είναι δίπλα στις μητέρες για οποιαδήποτε βοήθεια και πρακτική με το θηλασμό, το μπανάκι και την περιποίηση του βρέφους τις πρώτες μέρες, πραγματοποιώντας επισκέψεις κατ’ οίκον.
Ο τρόπος που το νεογνό πιάνει τη θηλή και τη θηλαία άλω είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η λανθασμένη πρόσφυση στο μαστό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη γάλακτος και σε πληγωμένες θηλές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή, την απογοήτευση της μητέρας και οδηγεί τελικά αρκετές φορές στον αποθηλασμό. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία, διότι ειδικά τις πρώτες ημέρες το παιδί ίσως έχει την τάση να θέλει να κοιμηθεί.

Oμάδα στήριξης μαμάδων
"Φροντίζοντας την μητέρα"
Η γονεϊκότητα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι με πολλές προκλήσεις. Η μητέρα, συχνά ως πρωταρχικός φροντιστής των παιδιών, καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού και όχι μόνο. Το να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικογενειακή, προσωπική και επαγγελματική ζωή, μοιάζει πολλές φορές "άπιαστο όνειρο". Έτσι οι μητέρες μαζί με τα δώρα της γονεϊκότητας βιώνουν συχνά υψηλά επίπεδα στρες.
Μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και αποδοχής, οι συμμετέχουσες έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν και να στηρίξουν η μία την άλλη στις καθημερινές προκλήσεις της μητρότητας και σε όσα τις απασχολούν σε σχέση με την γονεϊκότητα. Η ομάδα παρέχει το υποστηρικτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι μαμάδες νιώθουν ότι ακούγονται, ενώ καλωσορίζονται όλες οι εμπειρίες και τα συναισθήματα που αφορούν τη μητρότητα.
Η ομάδα απευθύνεται σε μαμάδες με παιδιά 0 έως 5 ετών και οι συναντήσεις αποσκοπούν στη φροντίδα της μητέρας. Οι μαμάδες που έχουν βρέφη αγκαλιάς μπορούν να τα έχουν μαζί τους στις συναντήσεις. Στην ομάδα γίνονται συχνά βιωματικές ασκήσεις χαλάρωσης και αυτοφροντίδας.
Αν αισθάνεστε μόνη και έχετε την ανάγκη να γνωρίσετε και άλλες μαμάδες, αν έχετε την επιθυμία να φροντίσετε τον εαυτό σας τότε αυτή η ομάδα είναι κατάλληλη για εσάς!
Συντονίστρια ομάδας: Μαρία Κυδωνάκη
Anasamama
Ολιστική άσκηση στη λοχεία
Μία νέα μητέρα έχει την ευκαιρία να μπει σε πρόγραμμα γυμναστικής , από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη γέννα, χωρίς να ανησυχεί για το μωρό της αφού μπορεί να το έχει μαζί της και να το φροντίσει κάθε στιγμή.
Το ευαίσθητο μετά την εγκυμοσύνη σώμα της, χρειάζεται φροντίδα και ομαλή επαναφορά με ειδικές ασκήσεις που έχουν ως στόχο το ‘’κλείσιμο του σώματος '’ επαναφέροντας την ισορροπία από μέσα προς τα έξω.

Υπεύθυνη ομάδας: Ξανθή Μαρκουλάκη
Μία νέα μητέρα μαζί με την αποκλειστική φροντίδα του μωρού της αναζητά και τη φροντίδα για την ίδια, καθώς δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις αλλαγές, μετά την εγκυμοσύνη. Φροντίζοντας το σώμα της με ειδικές ασκήσεις καταφέρνει να ενισχύσει και την ψυχολογία της, παίρνοντας έτσι κουράγιο για τη φροντίδα του μωρού της.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις για την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης, επαναφορά των κοιλιακών και της διάστασης ορθού κοιλιακού μέσα από ήπιες τεχνικές, ενδυνάμωση πυελικού εδάφους για τη μείωση τυχόν ακράτειας, stretching, καθοδήγηση καθημερινών κινήσεων και κρατήματος του μωρού για ορθοσωμία. Συνδυάζει παιχνίδι και διασκέδαση με τα μωρά, ασκήσεις από baby γιόγκα, βρεφικό μασάζ, τραγούδι, χορό με μάρσιπο, δυναμικό πρόγραμμα με τα καροτσάκια στη φύση (buggy training), χαλάρωση και συλλογικό διαλογισμό.


Ομάδα στήριξης γυναικών με τραυματική εμπειρία τοκετού
Δουλεύοντας την εμπειρία
του τραυματικού τοκετού
Η ομάδα απευθύνεται στις γυναίκες που στον τοκετό τους ένιωσαν έλλειψη στήριξης, φροντίδας και ασφάλειας με αποτέλεσμα να βιώσουν μια αρνητική εμπειρία, αλλά και σε όσες αισθάνονται πως η έκβαση του τοκετού υπήρξε τραυματική συναισθηματικά με κάποιο τρόπο για εκείνες ή τα βρέφη τους.
Αυτές οι εμπειρίες, που είναι τόσο συχνές, συνήθως υποτιμούνται και δεν αναγνωρίζονται ως εμπειρίες τραύματος και απώλειας. Κατά συνέπεια, οι μητέρες αισθάνονται πως δεν επιτρέπεται να συζητούν για αυτή τους την εμπειρία και τα συναισθήματα, μιας και επικρατεί η λάθος άποψη: “το μόνο που μετράει είναι να έχεις το μωράκι σου στην αγκαλιά σου γερό κι όλα τα άλλα δεν έχουν τόση σημασία ”. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες μπορεί να νιώθουν θλίψη για ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής τους, σύγχυση για τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σχέση με τον σύντροφο τους ή στο συναισθηματικό δεσμό με το παιδί τους.
Στόχος της ομάδας είναι, μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και αποδοχής, να διευκολυνθούν οι συμμετέχουσες να μιλήσουν για την εμπειρία τους, να επεξεργαστούν τα συναισθήματα τους και να αναπτύξουν μια κατανόηση για τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την εμπειρία.
Η ομάδα δουλεύει σε 6 δίωρες συναντήσεις.
Προηγείται μια πρώτη δωρεάν συνάντηση γνωριμίας με στόχο την πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων.
Συντονίστρια ομάδας: Μαρία Κυδωνάκη.